• Sarita Pirhonen

Onnistunut hääkuvaus

Miten taata parhaat mahdolliset muistot kuvien muodossa...? Mitä asioita tulee ottaa huomioon valokuvaajaa valitessa...? Entä itse juhlapäivää suunnitellessa...? Mistä kannattaa juhlien järjestelyssä tinkiä, ja mistä ei missään nimessä...?


Hääpäivää suunnitellessa tuntuu helposti siltä, että muistettavien asioiden lista on loputon ja on mahdotonta ottaa kaikkea huomioon. Tätä taakkaa helpottaa tietysti se, että aloittaa järjestelyt hyvissä ajoin. Juhlapaikkaan, pitopalveluun ja valokuvaajaan kannattaa olla yhteydessä heti kuin mahdollista, sillä omasta kokemuksesta voin kertoa, että moni näistä bookataan jo 1-2v. aikaisemmin. Toki myös lyhyellä varoitusajalla saa aivan varmasti ikimuistoisen ja upean päivän. Näissä tapauksissa täytyy toki olla valmis tinkimään muutamista asioista.


Tässä blogipostauksessa avaan teille asoita kameran toiselta puolelta, ja toivon, että näistä vinkeistä on hyötyä erityisesti siinä, että saatte juhlapäivästänne juuri sellaiset muistot, joita sydämissänne toivotte, ja löydätte juuri teitä miellyttävän kuvaajan.

Juhlapaikkaan, pitopalveluun ja valokuvaajaan kannattaa olla yhteydessä heti kuin mahdollista, sillä omasta kokemuksesta voin kertoa, että moni näistä bookataan jo 1-2v. aikaisemmin.

Taitavia hääkuvaajia on aivan valtava määrä. Jokaisella on myös oma uniikki tyylinsä, ja se on se, johon ensisijaisesti olisi syytä kiinnittää huomiota. Hääkuvaajaa etsiessä kehotankin tutustumaan kuvaajan portfolioon. Pidätkö tumman sävyisistä ja tunnelmallisista kuvista...? Vai miellyttävätkö silmääsi enemmän ilmavat, kepeät ja vaaleat kuvat...? Lämpimät ja pehmeät sävyt, vai viileät ja raikkaat?


Jos et osaa sanoa, tai tämä ajatusleikki tuntuu haastavalta, katso ympärillesi. Miltä kotisi näyttää? Mitkä sävyt sinua miellyttävät? Miten pukeudut? Onko kotisi graafinen, selkeä, mustavalkoinen...? Vai pehmeä, luonnonsävyinen ja bohohenkinen...? Värikäs ja raikas...? Tumma ja maanläheinen...?


Lähde nämä asiat mielessä tutustumaan alueesi hääkuvaajiin. Ja sanon oman alueesi, sillä tällöin hintaan ei tule lisänä matkustuskuluja. Toki, jos olet rakastunut tietyn kuvaajan tyyliin, ja tämä ei ole paikkakuntalainen, kysy silti ihmeessä tarjous. Et menetä siinä mitään.


Myös se ihminen kameran toisella puolella tulisi persoonana miellyttää, sillä kyseessä on iso ja tärkeä päivä. On ehdottoman tärkeää, että olette kuvaajan kanssa samalla aaltopituudella, ja turhilta väännöiltä säästytään ennen juhlia, itse juhlissa sekä juhlien jälkeen.


Hinta on myös asia, joka on tottakai mielessä, kun lähdetään suunnittelemaan juhlia, joiden kulut nousevat (häistä riippuen) helposti tuhansiin euroihin. Hinnastoja on niin monta kuin on hääkuvaajiakin. Tämä taas on se yksi asia, jossa ei kuitenkaan kannata pihistellä.


Kuvat ovat puolison jälkeen ne ainoat konkreettiset asiat, jotka juhlapäivästänne jää käteen. Hääkuvauksessa vaaditaan valtavan suurta ammattitaitoa, niin teknisesti kuin visuaalisesti. Tilanteet ovat ohitse sekunneissa, ja niitä ei voida toistaa. Muutaman hikikarpalon olen pyyhinyt myös omalta otsaltani, kun vihkikuvaus kirkossa on ollut ohitse. Kirkkojen valaistus on useasti heikko, joten ilman kunnon kalustoa, tietämystä siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi, mikä asetus tulee olla missäkin tilanteessa, ja mistä saa parhaimmat kuvakulmat, ei tule saamaan aikaan onnistuneita otoksia.


Lähetä tarjouspyyntöjä... Kysy onko paketteja mahdollista muokata enemmän omia tarpeita vastaaviksi... Kerro odotuksistasi, kysy jos jokin mietityttää/arveluttaa... Tunnustele jo tässä vaiheessa, voisiko tämä henkilö olla se, jonka käsiin luotatte yhden elämänne tärkeimmän päivän ikuistamisen.Päästessäsi puolisosi kanssa yhteisymmärrykseen kuvaajan (ja budjetin :D) suhteen, kerro kuvaajalle toiveesi. Jos olet tehnyt Pinterestiin inspiraatio-tauluja, jaa ne kuvaajallesi, jotta hänkin saa kiinni siitä, miltä juhlanne ajatuksissasi näyttävät. Kaikkea ei valitettavasti voi toteuttaa, mitä netissä vastaan tulee (ihan jo maantieteellisistäkin syistä). On hankala loihtia potrettikuviin Islannin kaltaista vuoristomaisemaa auringonlaskun kera, jos häät pidetään maaseudulla Suomessa. Näistä saadaankin ihan omanlaisiaan upeita kuvia, joten suhtautuessa asioihin realistisesti, näkee varmasti jokaisessa vaihtoehdossa omat hyvät puolensa.


Päivän kulku

Kuvauspaketteja on mahdollista muokata juuri teille sopivaksi. Toki suosittelen aina kaiken kattavaa pakettia, johon kuuluu valmisteluiden kuvaus (morsiamen sekä sulhasen), halutessanne first-look-kuvat, vihkimisen, potrettien ja juhlien kuvauksen. Tällaisen koko päivän kestävän dokumentaarisen hääkuvauksen yhteiskesto on noin 9-10h ja toimitettavien digikuvien määrä noin 300-400kpl. Ikuistaessani teille niin paljon kuin mahdollista, saadaan kuvista upea yhtenäinen tarina.


Kuvaajan on tärkeä olla selvillä ihan kaikesta mahdollisesta, joten kun toimitat valokuvaajalle juhlien aikataulun, pyydä myös kaasojen ja bestmanien kertomaan kuvaajalle mahdollisista yllätysnumeroista hyvissä ajoin.


Potretit voimme kuvata ennen tai jälkeen vihkimisen, mikä vaan sopii teidän aikatauluihinne parhaiten. Jos kuvauspaikka löytyy lähistöltä (muutaman km sisältä), menee potrettien kuvaamiseen siirtymisineen n. 1-2h (tässä välin toki mainittakoon, että potretit on kuvattu myös n. 20 minuutissa hyytävässä pakkaskelissä, jäätävän tuulen tuivertaessa :D). Tässäkin tapauksessa luonto siis monesti sanelee muutamia ehtoja, joten on hyvä miettiä kaksi kuvauspaikkaa (taivasalla sekä sateensuojassa). Jos mahdollista, pyydä kuvauksiin apukäsi (esim. kaaso), joka voi tarvittaessa pitää kimppua, heiluttaa huntua, puuteroida nenää...


Itse juhlissa kuvaaja kannattaa sijoittaa istumaan sellaiseen paikkaan, josta on helppo ja vaivaton luikkia ottamaan kuvia.Toivon, että tämä kirjoitus herätti positiivisia ajatuksia, ja auttaa löytämään juuri teille oikean hääkuvaajan.


Henkilökohtaisesti rakastan kuvata häitä. Jokaiset juhlat ovat omanlaisensa, ja jokaisista juhlista löytyy oma tarinallisuus, jonka lupaan parhaani mukaan taltioida.


Jos herätin mielenkiintosi, niin vuoden 2021 varauskalenteri hääkuvauksien osalta on nyt auki.


Löydät portfolioni kotisivuiltani, ja Instagramin highlightseista mm. viime vuoden häiden kohokohtia slideshown muodossa.


En malta odottaa, et pääsen ikuistamaan teille tarinoita, joiden pariin voitte palata vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Jokainen hääkuvaus on minulle aina erityislaatuinen ja uniikki. On mahtava päästä osalliseksi jotain niin isoa ja tunnerikasta päivää ja taltioida teille näitä ohikiitäviä hetkiä <3


Toivottavasti kuulen teistä.


Halauksin,

Sarita


#hääkuvaus #hääkuvaaja #valokuvaaja #häät #häät2020 #häät2021 #hääkuvauspori #hääkuvaajapori

239 views